Pages

28 Eylül 2010 Salı

sokakkedisi'nden Yepyeni Yazı Dizisi: Salamura Zeytin Yapımı


Aslında yazı dizisi falan değil, ama yemek tarifi vererek kendi içimde bir ilki gerçekleştiriyorum, ve salamura zeytin yapımını elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Altınoluk'ta zeytin ağaçlarına bakıp onların hayatımda ne kadar yer ettiğini; çiçek açmasından hasadına kadar nasıl ezbere bildiğimi düşünüyorken, kafamda bir ampul yandı. Ondan sonra dedim ki, madem bu kadar zeytin mahsulleriyle ilgileniyorum, neden kendi zeytinimi yapmayayım. Çünkü etrafımda çok fazla insan var, kendi ürünlerini toplayan ve sonra da evinde zeytin/zeytinyağı yapan. Bu iş için tabi ki ekürim Serap'ı da gaza getirdim, ve kendi zeytin hasadımız için kolları sıvadık.


1-Zeytinlerin Toplanması: Normalde zeytin toplama işi fotoğrafta görüldüğü gibi değil aslında, ama biz ev için sofralık zeytin yaptığımız için, meyve toplar gibi ağaçtan zeytinleri kopardık. Bizim vaktimiz az olduğu için, ve zeytinler tam olmadığı için (aslında hasat zamanı yeşil zeytinler için Ekim ortasından sonra başlar) elimizden geldiği kadar büyük zeytinleri seçerek topladık.



Şekil 1.a: Ağaçtan taze toplanmış zeytinler.







2- Zeytinlerin kırılması: Topladığımız zeytinlerin "kırmalık" olduğuna karar verdikten sonra, iki tane büyük taş yardımıyla işe koyulduk. Buradaki karar aşaması önemli; daha önce de belirttiğim gibi zeytinleri normalinden erken topladığımız için, çizebilmek mümkün değildi. O yüzden zeytinleri kırmaya karar verdik. Zeytinleri büyük bir taş veya çekiçle kolayca kırabilirsiniz. Zeytinin üzerine bir kere vurmak yeterli daha fazlası zeytini zedeleyip parçalayabiliyor. Fakat bu işlem gazete veya doğrama tahtası üzerinde yapılırsa daha rahat olacaktır çünkü zeytinleri kırarken içindeki acı suyunu veriyor. Bu acı suya birazdan tekrar değineceğim.

Şekil 1.b: Kırılmış zeytinler

3- Zeytinlerin Suda Bekletilmesi: Zeytinleri kırdıktan sonra içi su dolu bir kaba koyun. Buradaki önemli nokta, suyun seviyesinin zeytinlerin üzerinde olması. Bu suyu günde bir kere değiştirmeniz gerekiyor ki, zeytin acı suyunu versin ve yenebilecek hale gelsin. 10 gün boyunca bu şekilde suyu değiştirin, zaman içinde fark edeceksiniz ki zeytinlerin renkleri değişmeye başlayacak.





Şekil 1.c: Renkleri değişmeye başlayan zeytinler






4- Salamura: Zeytinlerin rengi tamamen değiştikten ve zeytin artık acı suyunu tamamen verdikten sonra, tadına bakın. Eğer acı tat almıyorsanız, salamura zamanı gelmiş demektir. 1 kg zeytine 1 yemek kaşığı tuz atın ve 1 bütün limonu dilimleyin. Tekrardan zeytinlerin üzerinde olacak şekilde soğuk suyu doldurun ve beklemeye bırakın. Birkaç gün bu şekilde beklettikten sonra zeytinleriniz kahvaltıya hazır olacak. Zeytinyağı ekleyerek sofraya koyun. İsteğe göre kekik ve/veya pul biber de koyabilirsiniz. Afiyet olsun =)

Şekil 2.a: Salamura zeytinler

Not: Ayrıntılı görüntü için fotoğrafların üstüne tıklamanız yeterli.

Çok önemli not: Zeytinlerin yapımı boyunca bizden desteğini esirgemeyen Firdevs teyze'ye teşekkürü bir borç bilirim.

2 yorum:

  1. ahhh canımmmm benim zeytinler Altınoluk'ta. Devamını annem getiricekti. Ne durumdalar hala bilmiyorum. Ama ikimizin emeğiyle nefis olmuşlardır eminim. Anneme ileteceğim teşekkürünü canım .:)

    YanıtlaSil
  2. arkadaşım, yine çok beğendim yazını =). bir gün param olursa alacağım kendime bir zeytinlik, o zaman engin bilgilerinden faydalanacağım bak unutma :))

    bedirhan

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...