Pages

7 Şubat 2012 Salı

Radyolarla Zaman Tüneli

Daha önce de söylediğim gibi, ben fonda müzik olmadan duramayanlardanım. Özellikle de yalnızsam, sessizliği susturmak için televizyona değil ama, mutlaka radyoya koşarım. Bundan daha önce de biraz bahsetmiştim. Fon müziklerim, dinlediğim şekiller açısından ikiye ayrılır; kendi playlistlerim ve favori radyolarım. Her ne kadar playlist hazırlamak için çok özen ve çaba göstersem de, bazen o playlistte modumu bulamam. Kendi müziklerimle kavga etmeye başlarım, kararsız kalırım. Next'e basmaktan helak olunca da, radyolarımdan biri yetişir imdadıma, sakinleşirim. İşte size en sık dinlediğim radyolar ve mazide kalanların küçük bir listesi:

Alem fm: Alem fm bizim evin ve vasıtaların resmi radyosu. Evde akşam haberlerine kadar televizyon izlenmediğinden, gündüzleri mutfakta daima radyo açıktır, mutfakta hatta evde olmasak bile. Evdeki ses Alem fm'dir, yolda çektiği müddetçe arabada da mutlaka Alem fm dinlenir. Hem programlarının kalitesi açısından, hem de farklı müzik zevklerine sahip hane halkına bulunmuş en orta yol olan müzikleri açısından en iyi seçimdir. Son birkaç yılda gelişen teknolojiyle körfez civarında da Ayvalık ve/veya İzmir'den sinyal almasından ötürü, Alem fm bize yazları da -özellikle yolda- eşlik etmektedir, bundan ailecek memnunuz. Favori programım ise kesinlikle Nihat ile Sivri Sinek, buradan selam ederim.

Joy fm: Oldies sevgimden ötürü sıkça dinlediğim radyolardan biri. Alem fm dışındaki bütün radyoları internetten dinlediğimden, Joy fm frekansı Winamp playlist'imde bir şarkıymış gibi bulunmakta. Playlist'imle ilişkimiz açmaza girdiğinde, canım sakin, huzurlu ve nostaljik bir şeyler dinlemek istediğinde tercihim Joy fm oluyor. Yurtta kaldığım zamanlarda, genellikle geceyi sabaha bağladığımda, paper yazdığımızda insanı yormayan soundu ile Joy fm hep kurtarıcımız oldu. Geveze olmayan edepli dj'leri ve mümkün olduğunca az reklamları ile kendisini seviyorum. Onun kardeşi Joy tv'yi de severdim zaten.

Radyo Eksen: Joy fm ve Eksen, ikisi de çocuklarım gibi. Oldies değil ama, alternatif dinlemek istediğim zamanlarda imdadıma Eksen yetişiyor. Yine internet radyosu olarak bir tık kadar yakınımda. Tarz olarak Joy fm'e benzetiyorum, dj'lerin hiçbiri kulak tırmalamıyor, reklamları da öyle. Her zaman huzurlu ve keyifli. Hep çalsın, hiç susmasın.

Sourberry: İki seneyi aşkındır sözlükteyim, çok ayıp ama bu yeni keşfim! Geç buldum çabuk kaybetmek istemiyorum. Varlığından haberdar olmama rağmen nedense uğramıyordum, son birkaç aydır dinliyorum. Çok keyifli programların olmasının yanı sıra, o an dinleyip de beğendiğin bir şarkıyı hatırlatma özelliği ile kalbimi fetheden Ekşi Sözlük radyosudur kendisi. Aynı zamanda web sayfasına bulunan küçük chat kutucuğuyla (shoutberry!) istek yapabilir, tanıdığınız yazarlarla iki çift laf edebiliyorsunuz. Sourberry'e girip zaman zaman havadan sudan laflamak iyi gelebiliyor. Sözlük yazarı değilseniz de ziyaretçi olarak sourberry dinleyebilirsiniz, sosyal medya hesaplarınızla oturum açmanız da mümkün. (http://www.sourberry.org/)


Unutulmayanlar: Bir zamanlar çok dinlediğim, artık arada sırada uğradığım ama vefa borcum olan radyolar bunlar. Onlardan bahsetmezsem bu yazı eksik olur, o yüzden alt küme olarak onları anlatmaya geçiyorum:

Power fm: İşte lise yıllarımın sebebi! Sarı saçlarından sen suçlusun Power fm. Sabahları Geveze ile uyandığım, akşam üstü okul dönüşü Bay J ile güne devam ettiğim, gece ise uyurken bile açık olan, bana kulaklıklarla uyuma alışkanlığı kazandıran radyo. Annemi "Kapat artık şunu kapaaattt" diye isyanlara getiren, her daim yüzümü güldürmüş olan Power fm. Başucumdaki kasetçalar'ımın radyosunun 100.0'a sabitlenen Power fm'i şu an sevgiyle anıyorum, ancak artık yapım yabancı pop kaldıracak durumda değil. Yine de, yüzümde gençlik aşkı gibi buruk bir gülümseme bırakan radyodur, candır.

Show Radyo: Evimizin Alem fm'den önceki resmi radyosu. Çocukluğumda haftasonu kahvaltılarının vazgeçilmezi idi kendisi. Şövalye diye bir dj vardı o zamanlar, tabi internet de yok, göremiyoruz kimdir nasıl biridir. Ama o hep keyifli kahvaltılarımızın vazgeçilmezi oldu. Bir gece ansızın annemin karşısına televizyonda çıkmış, uzun saçları sakalları ile annemi dumura uğratmıştı. Ben hala göremedim, izini kaybettik ama o hep "Bir Şövalye vardı, noldu ona?" geyiklerimizin merkezi oldu. Show radyodan nasıl ve ne ara vazgeçtik hatırlamıyorum, ancak hala tarzları Alem fm ile çok yakın. Eski bir dost olması nedeniyle de arabadaki kayıtlı radyolarda ikinci sırada bulunmakta, Alem fm çekmediği zamanlarda her daim hizmete hazır.

Radyo MüzikAlemi: Evet, bunu bileniniz olduğunu sanmıyorum. Yine lise yıllarımda takıldığım forumlardan biri olan Muzikalemi.net 'in radyosuydu. Dj'lik kariyerim Müzik Alemi'nin radyosunda başladı ve orada bitti. Kendimiz çalar kendimiz dinlerdik, ama güzel zamanlardı. Bi' ara on beş dinleyici ile rekor bile kırmıştım, hiç unutmuyorum. Ailenizin dj'i olarak (kimilerine göre forum, bize göre aile!) mikrofon başında elimden geldiğince istekleri çalmaya çalışıyordum. En son bulunduğumuz radyo açma girişimin ardından, aylık ücretini ödemeyince radyomuz kapandı, acısı hala içimizde.

Radyo Juke: Bunun da anısı büyük. Işık Üniversitesi Radyo Kulübü'nün radyosunun test yayınlarında az eğlenmedik. Koridorun öbür ucunda yayın yapan arkadaşımızla yan bloktaki yurtlara selam mı yollamadık, damardan şarkılar mı dinlemedik. Radyo Juke aklıma hep aynı manzarayı getirir, sabaha karşı kapıları kapanmayan yurt odaları, Fındıklı Cafe Crown, çekirdek, üşenmediğimiz anlarda koridorun diğer ucundaki yayın yapılan oda, sigara dumanı ve bir tavşan. Şu satırları yazmak kendimi üniversite hazırlıkta hissetmeme yetiyor da artıyor bile. Radyo Juke hala yayın yapmaya devam ediyor, ancak sadece Işık Maillerle giriş yapılabiliyor. Yan yurtlara şarkı göndermedikten sonra, eski tadı yok.

***

İşte bunlar, en sevdiğim radyolarla kısa hikayelerim. Onun dışında Power Turk 90lar, Rock fm, Balıkesir Çamlıca fm, ve çocukluğumda dinlediğim sayısız Yunan radyosuna da birer selam çakmayı borç bilirim. İnternetten, telefondan veya radyodan fark etmez, istasyonu bulabildiğim sürece hepsini dinleyebilirim!

İyi dinlemeler sevgili radyo severler.

not: Size bu satırları Joy fm eşliğinde yazdım.

2 yorum:

  1. Keyifle okudum, güzel bir armağan oldu bu link gece gece:)Sourberry radyoda elvenbard yayın yapıyordu, şu anda sanırım devam etmiyor da kendisi liseden arkadaşım ben de canlı bağlanmıştım; bu da böyle bir anımdır. Gönül isterdi ki Radyo MüzikAlemi de vadesini doldurmamış olsun, bir de üniversiteden arkadaşımızın radyosuna konuk alınalım ama o olamamış maalesef. Sağlık olsun yeter ki radyo severler bizimle kalmaya devam etsin, gönüller bir olsun diyorum!

    YanıtlaSil
  2. beğenmene sevindim :) zaten şunun şurasında kaç kişi kaldık radyo severler olarak :)) müzikalemi'nin acısı da hala içimde, ben de isterdim konuk alayım falan ama maddi sıkıntılara yenik düştük :p

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...